Alles over het nieuws van 2020

Elke algemene verkiezing wordt achtervolgd door de geesten van voorbije campagnes. Het belangrijkste spook in 2019 moet Nancy Astor zijn, die op 1 december 1919 de eerste vrouw was die in het Lagerhuis plaatsnam als gekozen parlementslid – en aan wie een standbeeld werd onthuld in Plymouth op de verjaardag van haar verkiezing. Je vraagt je af wat ze zou denken van de genderpolitiek van deze campagne.

De voortekenen waren vanaf het begin niet goed. De premier werd bekritiseerd vanwege zijn seksistische fraseologie, waarin hij Jeremy Corbyn afzonderlijk beschreef als “een bloes voor een groot meisje” en David Cameron als “een meisjesachtige swot”.

Ondertussen nam Alun Cairns ontslag als secretaris van Wales nadat aantijgingen naar voren kwamen dat hij op de hoogte was van de rol van een assistent bij het saboteren van een verkrachtingsproces. Hij heeft gezworen “zijn naam te wissen”. Het alarm is ook gegroeid over de gruwelijke mishandeling van vrouwelijke parlementsleden, met name die van kleur, die online en op straat lijden.

In een toespraak deze week bij de onthulling van het standbeeld van Astor uitte Theresa May, de voormalige premier, de bezorgdheid dat de beslissingen van verschillende invloedrijke vrouwelijke parlementariƫrs om geen herverkiezing te zoeken verband hielden met de groeiende toxiciteit van het openbare leven.

De media spelen een cruciale rol bij het bevorderen van gendergelijkheid in de politiek en het uitdagen van discriminerende praktijken en discoursen. Dit was een hoeksteen van de mislukte juridische uitdaging van liberaal democraat Jo Swinson tegen ITV voor het uitsluiten van haar van het debat van de leiders van de televisie op 19 november. Afgezien van partijoverwegingen, betoogde ze dat het besluit van de omroep de zichtbaarheid van een vrouwelijke politieke leider als rolmodel voor jonge meisjes en vrouwen aanzienlijk verminderde. Zoals Marian Wright Edelman ooit zei over de behoefte aan positieve en diverse vrouwelijke representatie: “Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien.”